Studia przypadków

Ziarnko do ziarnka … i mamy biznes [ilustracja do artykułu]

Przykład firmy BHZ Agromat pokazuje, że nie trzeba być jednorożcem aby odnieść rynkowy sukces. Na działalności dystrybucyjnej też się nieźle zarabia. Trzeba tylko znaleźć odpowiednią niszę, jak Zbigniew Matusiak, którego firma sprzedaje surowce ekologiczne w całej Europie.

więcej Przeczytaj całą historię inne Inne historie sukcesu

Akademia PARP > Czekoladowa historia

Czekoladowa historia

  • Autor: tmh
  • Data: 2011-06-17 18:23:44
  • Odsłon: 4020
[Ilustracja do studium przypadku] Obok tej historii trudno przejść obojętnie. Jest w niej pasja, marzenie, przyjaźń, ciężka praca i wreszcie sukces. Manufaktura Czekolady została założona w 2009 roku przez dwóch przyjaciół ze szkolnej ławki – Tomka Sienkiewicza i Krzyśka Stypułkowskiego.  To jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest wytwarzana ręcznie, bezpośrednio z ziarna kakaowca.

Wcześniej, obaj założyciele pracowali w wielkich korporacjach. Tomek zajmował się zaawansowanymi projektami telekomunikacyjnymi, a Krzysiek pracował w zespołach IT i finansów. Po kilku latach pracy w korporacji zapadła decyzja o założeniu Manufaktury Czekolady. Szalony pomysł rezygnacji z bezpiecznej posady w dużej firmie i zainwestowania całych oszczędności w zakład ręcznie produkujący czekoladę, był dla każdego z nich szansą na spełnienie marzeń o poszukiwaniu smaku idealnej czekolady i założeniu własnego biznesu.

Zanim jednak przyjaciele zaczęli szukać składników na wymarzoną czekoladę, zgłębiali swoją wiedzę na temat technologii cukierniczej, miesiącami studiując specjalistyczne książki i analizując źródła internetowe. Pierwsza eksperymentalna tabliczka czekolady powstała we wrześniu 2009 roku w domu jednego z nich. Jak sami oceniają wyszła całkiem nieźle. Wtedy też na dobre rozstali się z korporacjami. W grudniu 2009 roku trzysta tabliczek czekolady trafiło do sprzedaży w warszawskich winiarniach i sklepach z kawą i herbatą.

Od 2010 roku Manufaktura Czekolady ma ekologiczne certyfikaty, a jej produkty zdobywają nagrody. Czekolada posypana prażonym ziarnem kakaowca z Ghany otrzymała złoty medal za najlepszy produkt ekologiczny na targach Natura Ford 2010. Czekoladę z chilli nagrodzono pierwszym miejscem w konkursie Natura Super Produkt.

Obecnie miesięczna produkcja w szczytowych okresach sięga kilku tysięcy tabliczek. Czekolady są ręcznie pakowane w złotka, a potem w gruby papier z fakturą. W sklepach dostępnych jest sześć rodzajów gorzkiej czekolady z różnymi dodatkami – od chilli po sól morską, a także dwie czekolady bez dodatków. Ręcznie wyrabiana czekolada tworzona jest wyłącznie ze składników z ekologicznych plantacji, nie zawiera spulchniaczy, lecytyny, aromatów, ani dodatkowego tłuszczu kakaowego.

Właściciele firmy swoją pasją do czekolady chcą zarażać innych. Organizują degustacje i warsztaty, na których można zdobyć nową wiedzę o czekoladzie i delektować się jej smakiem. Z radością odnotowaliśmy, że szefowie Manufaktury Czekolady troszczą się także o własny rozwój menedżerski i od niedawna korzystają ze szkoleń Akademii PARP!



Podziel się: