Studia przypadków

Słoneczne megawaty [ilustracja do artykułu] Wspaniała historia uporu, ciężkiej pracy, talentu i organicznego sukcesu "made in Poland". Watt S.A. to liczący się na świecie producent kolektorów słonecznych,

więcej Przeczytaj całą historię inne Inne historie sukcesu

Akademia PARP > Czekoladowa historia

Czekoladowa historia

  • Autor: tmh
  • Data: 2011-06-17 18:23:44
  • Odsłon: 3000
[Ilustracja do studium przypadku] Obok tej historii trudno przejść obojętnie. Jest w niej pasja, marzenie, przyjaźń, ciężka praca i wreszcie sukces. Manufaktura Czekolady została założona w 2009 roku przez dwóch przyjaciół ze szkolnej ławki – Tomka Sienkiewicza i Krzyśka Stypułkowskiego. To jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest wytwarzana ręcznie, bezpośrednio z ziarna kakaowca.

Wcześniej, obaj założyciele pracowali w wielkich korporacjach. Tomek zajmował się zaawansowanymi projektami telekomunikacyjnymi, a Krzysiek pracował w zespołach IT i finansów. Po kilku latach pracy w korporacji zapadła decyzja o założeniu Manufaktury Czekolady. Szalony pomysł rezygnacji z bezpiecznej posady w dużej firmie i zainwestowania całych oszczędności w zakład ręcznie produkujący czekoladę, był dla każdego z nich szansą na spełnienie marzeń o poszukiwaniu smaku idealnej czekolady i założeniu własnego biznesu.

Zanim jednak przyjaciele zaczęli szukać składników na wymarzoną czekoladę, zgłębiali swoją wiedzę na temat technologii cukierniczej, miesiącami studiując specjalistyczne książki i analizując źródła internetowe. Pierwsza eksperymentalna tabliczka czekolady powstała we wrześniu 2009 roku w domu jednego z nich. Jak sami oceniają wyszła całkiem nieźle. Wtedy też na dobre rozstali się z korporacjami. W grudniu 2009 roku trzysta tabliczek czekolady trafiło do sprzedaży w warszawskich winiarniach i sklepach z kawą i herbatą.

Od 2010 roku Manufaktura Czekolady ma ekologiczne certyfikaty, a jej produkty zdobywają nagrody. Czekolada posypana prażonym ziarnem kakaowca z Ghany otrzymała złoty medal za najlepszy produkt ekologiczny na targach Natura Ford 2010. Czekoladę z chilli nagrodzono pierwszym miejscem w konkursie Natura Super Produkt.

Obecnie miesięczna produkcja w szczytowych okresach sięga kilku tysięcy tabliczek. Czekolady są ręcznie pakowane w złotka, a potem w gruby papier z fakturą. W sklepach dostępnych jest sześć rodzajów gorzkiej czekolady z różnymi dodatkami – od chilli po sól morską, a także dwie czekolady bez dodatków. Ręcznie wyrabiana czekolada tworzona jest wyłącznie ze składników z ekologicznych plantacji, nie zawiera spulchniaczy, lecytyny, aromatów, ani dodatkowego tłuszczu kakaowego.

Właściciele firmy swoją pasją do czekolady chcą zarażać innych. Organizują degustacje i warsztaty, na których można zdobyć nową wiedzę o czekoladzie i delektować się jej smakiem. Z radością odnotowaliśmy, że szefowie Manufaktury Czekolady troszczą się także o własny rozwój menedżerski i od niedawna korzystają ze szkoleń Akademii PARP!



Podziel się: